Wagner ház, avagy újraálmodott 19. század végi hangulat a Palomában :)

A Wagner ház 1894-ben épült a Kossuth Lajos utca 14 és 16-os számú házak helyén. Wagner János építész, aki előzőleg a 16-os számú ház lakója volt megvásárolta, majd lebontatta mindkét épületet, hogy a telekre saját tervei alapján négyemeletes, eklektikus stílusú bérházat emeljen. A házszám azóta is dupla maradt: Kossuth Lajos utca 14-16.
Zsenialitását dicséri a ház kialakítása. Nagy családja otthonának épült ez az olaszos, árkádos, szellős pesti bérház. A félemeleten körben kicsi üzletek, korabeli üzletház; az első emeleten a Wagner család lakásai voltak. A felső három szinten bérlakásokat alakítottak ki. A bérház ismertebb lakói közé tartozott Dr. Gőbel József, kerületi orvos; báró Láng Lajos statisztikus, közgazdász, akadémikus, országgyűlési képviselő, 1902-1903 között kereskedelmügyi miniszter, illetve az apja, Láng Mór alapította porcelángyár igazgatója. itt élt Dr. Vajna Miklós fogorvos, akinek fogászati találmányai (pl.: narkotizáló, triszektor-gyökérfogó, foggyökéremelő, foggyökércsatorna-fúró) a mai napig az egész világon használatosak és népszerűek.
Wagner János 5 fiából 4 építész volt, az ötödikből Pest tiszti főorvosa lett, a lánya pedig Pecz Samu építész felesége. Wagner János tervezte többek között Budán a Gül Baba türbéje épületegyüttesét. A Wagner ház építésének évében ünnepelte a családfő tervezői munkásságának 50. évfordulóját. Ezért van a kapu fölötti angyalkák kezében körző és vonalzó, illetve tervrajz.
1999-ben Auguszt Olga több, mint 100 évvel azután, hogy  Auguszt Elek “czukrászati” engedélyt kér Budán és megnyitja kis tabáni boltját, cukrászdát nyitott a műemlék házban.
Majd 2014. május 30-án hivatalosan is elindult a 90-es évek közepe óta elhagyatottan álló udvar új időszámítása. Fiatal dizájnereknek költöztek az apró üzlethelyiségekbe...
Mi mindennek voltak tanúi ezek a falak 🙂 és most itt ülök én is köztük. Nívós, antik környezetben a legfrissebb dizájn!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s